Fairy Bonsai photo by Faye Cornish

Un univers ALTFEL. Povestea lui Silviu, adolescent cu autism, și experiența sa la cursurile de programare de la Atelierele Tamarei

Poza SIlviu

Mama lui Siviu:

“Autismul. NU ESTE o boală, nu este ceva ce se poate lua sau transmite și nu este o maladie. NU ESTE ceva ce se poate repara sau vindeca.

Este o afecțiune neurologică pervazivă de dezvoltare prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și prin comportamente repetitive.

Intervențiile comportamentale timpurii sau terapia prin vorbire îi pot ajuta pe copiii cu autism să obțină abilități de grijă față de sine, sociale și de comunicare.

Nu mulți copii cu autism trăiesc independent după ce ajung la maturitate, deși unii au succes.

Copilul cu autism introdus într-un program de terapie intensiv, devreme are șanse mari să recupereze.

Așa am procedat cu Silviu atunci când am observat că ceva nu e în regulă cu el. Am creat un program de terapie intensiv încă de la vârsta de 3 ani, atunci când a fost diagnosticat cu autism infantil, terapii care l-au ajutat să fie adolescentul de azi: plin de viață, liniștit, frumos, dornic să învețe mereu câte ceva nou.

Încă de la școala din gimnaziu Silviu a fost primit frumos, acceptat de copii și de doamna învățătoare. Au înțeles și l-au ajutat enorm să se integreze, atât copiiă, cât și părinții. Și în cel mai scurt timp, a devenit  cel mai plăcut și iubit copil și elev.

Silviu are acum 17 ani. Merge la liceu, clasă cu profil uman, unde se bucură de empatia tuturor. Mai nou, învață programare IT sub supravegherea și îndrumarea celui mai sincer, empatic și blând om, Grigore Tamara. 

Urmăm și o limbă străină, engleza, și împreună cu aceste cursuri IT simt că suntem pe drumul cel bun. Să îl putem ajuta pe Silviu să se integreze în câmpul muncii mai ușor, în IT.

Pasionat încă de mic de cifre, litere și tot ce înseamnă aparat cu butoane (interfon, cântar, telecomandă, radio, TV etc.), s-a orientat cu ajutorul nostru spre partea de IT, iar Dumnezeu ne-a scos-o în cale pe Tamara. Ea este cea care l-a acceptat pe Silviu pentru îndrumare. Știa ce înseamnă acest diagnostic și mai mult dorind să-l ajute sau mai bine spus, să-i ajute pe el și acești copii minunați cu minți sclipitoare.

După primele ședințe din acest curs de programare ne-a spus că vede în Silviu un potențial foarte mare și că memoria lui o surprinde plăcut, dorindu-și să îl ajute în direcția aceasta pe mai departe. Noi, ca părinți, înțelegem că trebuie să îl ancorăm mai mult în realitatea din zilele noastre cu ajutorul tehnologiei care este, de fapt, viitorul.

Își dorește să ajute acești copii minunați. Știe că societatea trebuie să se implice și să-i susțină să își câștige independența, să devină oameni respectați și iubiți și că ei se vor adapta și se vor schimba cu susținerea și rabdarea noastră a tuturor, că aceste persoane autiste merită să aibă acces la același nivel de educație și la aceleași oportunități de angajare ca toți ceilalți, aceleași drepturi și respect aceeași incluziune socială.

Indiferent care sunt deficiențele sau provocările unei persoane autiste, aceasta va avea atuurile sale. Suntem oameni, iar capacitățile noastre sunt complexe, încă nu total cunoscute. Modul autist nu este greșit; este doar diferit. Sunt copii talentați, cu abilități unice de excepție și pot deveni membri valoroși ai societății.

Mulțumim Tamarei, pentru că îi pasă, pentru că va iniția o grupă de programare pentru copii autiști pentru care a creat deja o program specială, astfel încât Silviu și copii ca el să aibă o șansă de integrare reală în societate, pe termen lung.”

Cu recunoștință,

Mama lui Silviu

 

“Doresc să îi ajut pe acești copii extraordinari și de aceea, voi crea o grupă dedicată copiilor cu autism. Vor avea ocazia astfel să învețe programare și să aibă șanse reale de a se angaja după 18 ani, de a se integra în societate. Fără efort real și răbdare, lucrurile nu se pot schimba!”

Tamara Grigore, Atelierele Tamarei

 

Înscriere cursuri Atelierele Tamarei: 

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Abonează-te la newsletter

  Ai întrebări și vrei să ne contactezi?
  Sună-ne la

  0731054416

  Luni – Vineri:
  09:00 – 19:00

  Sâmbătă:
  09:00 – 17:00

  © 2021- Atelierele Tamarei